Valea Jiului in 5 zile

Valea Jiului este o depresiune intramontana formata de raul Jiu, inconjurata de munti ce fac parte din grupele Retezat-Godeanu si Parang a Carpatilor Meridionali.

Daca mergeti in Valea Jiului dinspre Bucuresti aveti cateva rute:

  • Bucuresti-Pitesti-Rm.Valcea-Horezu-Tg Jiu-Defileul Jiului-Petrosani – aproximativ 330 km
  • Bucuresti-Pitesti-Rm Valcea-Voineasa-Obarsia Lotrului-Petrosani – aproximativ 360 km.

Ajunsi in Valea Jiului aveti numerose obtiuni de cazare, in functie de activitatile pe care vreti sa le faceti si locurile pe care doriti sa le vizitati.

Ziua 1

Cazare in partea de Vest a Vaii Jiului, inspre Lupeni – Campul lui Neag, pe drumul 66A, la Complexul Cheile Butii, care se afla in partea sudica a Retezatului sau la Pensiunea Retezat. Conditiile de cazare sunt foarte bune, iar mancarea excelenta, de la producatorii locali si din bogatiile zonei  (pastrav, sirop de afine, de brad, de zmeura).

Ca activitati, puteti sa faceti un traseu scurt, de o zi, pana la Cabana Buta – lacul Buta – Saua Plaiul Mic, loc de unde puteti vedea  Retezatului Mare, inspre nord şi  Retezatul Mic înspre sud. Mai multe detalii despre traseu gasiti aici.

Ziua 2

Plecare din Cheile Butii, pe 66A, inspre Campusel, zona de campare sau piknic. Drumul e foarte bun, asfaltat pana la Cabana de Vanatoare din Campusel.

De aici puteti ajunge pe Varful Oslea, continuand pe drumul 66A, neasfaltat, de la Campusel pana la limita Parcului National Cerna Domogled, apoi, pe jos, in stanga, urmand traseul sau Casa de Vanatoare Campusel (1180m)  – Vf Piatra Iorgovanului (2014m), un traseu de circa 3 ore jumatate.

harta piatra iorgovanului

Ziua 3

Puteti ramane in zona pentru cateva activitati pline de adrenalina – explorarea de pesteri, canioning pe cascadele de pe Lazarul, stand-up paddle pe lacul Campul lui Neag, catarare, foto vanatoare, rafting pe Jiu,  asistati fiind de  echipa de la Transilvania Adventure.

Ziua 4

In partea de Est a Vaii Jiului se afla Masivul Parang care face parte din grupa muntilor Parang-Sureanu, cea mai mare ca suprafata dintre masivele muntoase de la noi. Varful Parangul Mare (2518m)este al patrulea varf ca marime din tara.

Statiunea Parang se afla la 15 km de Petrosani, se ajunge pe drumul spre Voineasa, treceti de satul Jiet si la intersectie mergeti drept inainte, spre Telescaun Parang. Puteti opta pentru cazare in zona Rusu, la poalele muntilor, de unde porneste telecabina spre Parang sau chiar in zona alpina, unde sunt cateva cabane. Cai de acces – telecabina de la hotelul Rusu, telescaunul sau cu masina 4×4.

De unde va lasa telescaunul sau telecabina aveti numeroase trasee, spre varfurile Parangul Mic, Carja, Parangul Mare. In  Masivul Parang se gaseste Rezervatia Naturala si Botanica Calcescu (42 ha) care cuprinde lacuri glaciare  Mija, Calcescu, Vidal, Setea Mare, lacurile Verzi. Pe coama alpina veti da peste caii semisalbatici care pasc toata vara iarba manoasa, iar toamna tarziu sunt coborati de sateni in satele din vale.

lupeni_iulie_2016-142lupeni_iulie_2016-115Ilupeni_iulie_2016-096

lupeni_iulie_2016-257

 

Ziua 5

Dupa ce coborati din statiunea Parang puteti sa alegeti ca traseu de intoarcere Transalpina, treceti prin Cheile Jietului, ajungeti la Cabana Groapa Seaca unde puteti sa luati masa si sa va odihniti.

Mergeti pe un drum pietruit pana aproape de Obarsia Lotrului, apoi dati de drum asfaltat, foarte bun. Inainte de Obarsia Lotrului, faceti dreapta, spre Ranca, partea spectaculoasa a Transalpinei este pe acest segment de drum.

Dupa ce ati coborat de pe Transalpina, in drum spre Bucuresti, va mai puteti opri la Pestera Muierii, Pestera si Manastirea Polovragi, Horezu – de unde puteti cumpara ceramica de Horezu sau faceti un mic ocol si vizitati Hobita, satul natal a lui Brancusi.

transalpina_2016-167

Nu uitati numarul de la SALVAMONT – 0725826668!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s